YUNANİSTAN-BATI TRAKYA VE BULGARİSTAN TÜRKLERİNİN DİKKATİNE
UZUN DÖNEM İKAMET İLE İLGİLİ BİLGİLENDİRME
08 0cak 2018 tarihi itibari ile, 01.01.2018 tarihinden önce Türkiye’ye giriş yapan Yunanistan ve Bulgaristan Türklerine İKİNCİ BİR KARARA KADAR 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanununun 43 maddesinin 2 fıkrası kapsamında uzun dönem ikamet izni verilmesi uygulaması sürmektedir.
Daha önce sistemden randevu alıp ve randevu tarihi geçmemiş olanların başvuruları geçerli olup,Randevu tarihi geçenler tekrar sistemden randevu alacaklardır.
Ayrıntılı bilgi için İkamet edilen ildeki İl Göç İdaresi Müdürlüğünden alınabilir.
BAŞVURU NEREYE VE NASIL YAPILACAK
- GEÇERLİ PASAPORTU BULUNMAYANLAR VE ISKAT LAR İSE BİZZAT BULUNDUKLARI İL GÖÇ İDARESİNE ŞAHSEN GİDEREK BAŞVURU YAPACAKLARDIR.
BAŞVURUDA İSTENİLEN BELGELER
1. BAŞVURU DİLEKÇESİ (Sistemden randevu çıktısı alınacak)
2. PASAPORT (BİTİŞ TARİHİ RANDEVU TARİHİNDEN SONRA EN AZ 6 AY GEÇERLİ OLACAK ŞEKİLDE)
3. UYRUĞUNDA BULUNDUĞU ÜLKE KİMLİK BELGESİ (TAFTOTA)
4. BİYOMETRİK FOTOĞRAF – 4 ADET
5.ETABLİ BELGESİ (TARİHİ 6 AYI GEÇMEYECEK ŞEKİLDE)
6. 11 YAŞINDAN BÜYÜK OLANLAR ,VATANDAŞI OLDUĞU ÜLKEDEN ALINIP ORADA TÜRKÇEYE ÇEVİRİLİP KONSOLOSLUKTA ÇEVİRİSİ ONAYLATILACAK SABIKA KAYDI (MEVCUT İKAMETİ OLANLAR TÜRKİYEDEKİ ADLİYEDEN ALABİLİR)
7. HAKKINDA BİLGİ ALINACAK 2 T.C. VATANDAŞI KİŞİ (Randevuya 2 T.C.uyruklu kişi ile gidilecek)
8.İKAMET İZNİ KART BEDELİ ( DAHA ÖNCE İKAMETİ OLMAYIP İLK KEZ BAŞVURU YAPACAKLAR İKAMET İZNİ KART BEDELİ İLE BİRLİKTE VİZE HARCI DA YATIRACAKTIR.)
9. HALEN GEÇERLİ VE KULLANMAKTA OLDUĞU İKAMET İZNİ VAR İSE FOTOKOPİSİ
UZUN SÜRELİ İKAMET İZNİNİN ÖZELLİKLERİ
***Uzun süreli ikamet izni belirli bir süreye bağlı olmayıp aslında süresiz ikamet izni anlamına gelmektedir. Pasaportunuz bitmiş ve yenilenmiş olsa dahi aynı ikamet izniniz devam etmekte olup yeniden bir başvuru yapmanız gerekmez. Bu durumda sadece yeni pasaportunuzu il göç idaresine bildirmeniz yeterli olacaktır.
*** Uzun süreli ikamet izni sahipleri çalışma izni başvurusu yaptıklarında süresiz ve bağımsız çalışma iznine sahip olup istedikleri işyerlerinde istedikleri sürece çalışma hakkına sahip olurlar. Ayrıca bu çalışmaları esnasında tüm aile bireylerini de Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşları gibi Genel sağlık Sigortasından yararlandırabilirler.
*** Uzun süreli ikamet izni sahipleri, -Askerlik hakları, -Seçme ve seçilme hakkı (Türkiye’de Oy kullanabilme) - Yurtdışından Türk Vatandaşları gibi araç getirebilme - Ve bazı kanunlardaki özel düzenlemeler hariç Türk Vatandaşları ile aynı statüye sahip olup Türk Vatandaşlarının yaralandığı tüm haklardan yararlanırlar.
ALMIŞ OLDUKLARI İKAMET TEZKERESİ HALEN DEVAM EDEN KİŞİLER
***Geçerli pasaportu olan kişilerin geçerli ve devam etmekte olan bir ikamet tezkeresinin olup olmaması önemli değildir. Bu kişiler de devam eden ikamet tezkereleri olsa da uzun süreli ikamet tezkeresine başvurabilirler. Bu durumdaki kişiler başvurularını www.goc.gov.tr adresindeki e-ikamet linki üzerinden yaparken ‘’‘ ikamet izni geçiş başvurusu yapıyorum’’’ bölümünden yapmak zorundadırlar.
GEÇERLİ ÇALIŞMA İZNİ OLAN KİŞİLER
***Geçerli ve devam eden bir çalışma izni olan kişiler de uzun süreli ikamet tezkeresine başvurabilirler. Bu durumdaki kişilerin şuan kullanmakta oldukları çalışma izni iptal olacak olup uzun süreli ikamet tezkeresi aldıklarında o tezkereye bağlı olarak süresiz ve bağımsız çalışma iznine de sahip olabileceklerdir.
SAĞLIK SİGORTASI
*** Uzun süreli ikamet tezkeresi başvurularında kişinin yaşı kaç olur ise olsun geçerli bir sağlık sigortası olup olmadığına bakılmayacaktır. Sağlık sigortası şartı uzun süreli ikamet tezkeresi başvurusunda aranmamaktadır.
PARMAK İZİ
*** Bu aşamadan sonra uzun süreli ikamet tezkeresi, kısa süreli ikamet tezkeresi, aile ikamet tezkeresi de dahil olmak üzere tüm başvurularda başvuran kişinin parmak izi örneği alınacaktır.
TÜRKİYE CUMHURİYETİ VATANDAŞLIĞINA BAŞVURULARA ETKİSİ
*** Uzun süreli ikamet tezkeresinin Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşlığına başvurulara olumsuz bir etkisi olmayıp Vatandaşlık başvurusu yapılırken gerçekleştirilen gün sayımına uzun süreli ikamet tezkeresi süreleri de eklenmektedir.
Not:Diğer Balkan Ülkeleri vatandaşı olan soydaşlarımız için uzun dönem ikamet çalışmalarımız devam etmektedir.
Bulgaristan,Yunanistan,Makedonya,Arnavutluk,Bosna-Hersek veya Kosova vatandaşı olup mevcut ikameti olanlar istisnai vatandaşlık genelgesini incelemelerini önemle hatırlatırız.
(İstisnai vatandaşlık için son basvuru tarihi:30 Mayıs 2018)
RUMELİ BALKAN DERNEKLERİ FEDERASYONU