• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • https://twitter.com/rumelibalkanfed

                      
RUMELİ BALKAN DERNEKLERİ FEDERASYONU

İstanbul'da Srebrenitsa için yürüdük

İstanbul'da Srebrenitsa için yürüdük

Perşembe, 12 Temmuz 2012

İstanbul’da Srebrenitsa için yürüdüler..

Rumeli Balkan Federasyonu Başkan ve Yöneticileri ile Trakya Rumeli Balkan kökenli insanların yanı sıra 81 Vilayetten insanların yoğun ilgisi ve katılımı ile Taksim’de‘ BİR DAHA YENİ BOSNA’LAR VE SREBRENİTSA’LAR YAŞANMASIN’ adlı telin yürüyüşü gerçekleştirildi.

Srebrenitsa’da Sırplar tarafından katledilen 8373 soydaşımız ve dindaşımızın soy kırımına uğradıkları 17.yılın yıldönümü münasebetiyle Rumeli Balkan Federasyonu organizasyonundaki yoğun bir kalabalık önce Galatasaray Lisesi önünde toplandı.

Grup daha sonra siyah çelenkle birlikte Hollanda Başkonsolosluğu’na doğru yürüyüşe geçti. Birleşmiş Milletler adına o tarihte Hollanda askerlerinin gözetimine ve korumasına bırakılan Srebrenitsa bölgesi,Hollanda’lı komutan ve askerlerinin ağır kusuru ve soy kırıma adeta davetiye çıkaran davranışları sonucunda 8373 masum ve savunmasız insan Sırp caniler tarafından hunharca katledildilerek soy kırıma uğradılar.

Hollanda’lı komutan ve askerlerin korumayarak göz yumduğu ve sonucunda 8373 kişinin soy kırıma uğramalarına sebebiyet vermesinden dolayı Hollanda Başkonsolosluğuna bir siyah çelenk kondu. Ayhan Bölükbaşı’nın Genel Başkanlığını yaptığı Rumeli Balkan Federasyonu organizasyonundaki grup Hollanda Başkonsolosluğu’na bırakılan siyah çelenk sonrasında tekrar Taksim’e doğru yürüyüşe geçti.

İstiklal caddesinden Taksim’e doğru yürüyüşte yoğun katılımların yaşandığı grup buradaki insanların da katılımları ile Taksim’e gelindiğinde adeta insan seline dönüştü. Taksim Meydanında gelindiğinde Rumeli Balkan Federasyonu Genel Başkanı Ayhan Bölükbaşı tarafından günün önemine binaen basın bildirisi okundu.

  

Basın bildirisi sonrasında bir daha böyle acıların, böyle soy kırımların yaşanmaması temennileriyle soy kırıma maruz kalmış 8373 Bosna’lı dindaşımız ve kardeşimiz için birer Fatiha okunarak etkinlik sona erdi ve grup sessiz bir sekilde dağıldı.

Genel başkan Ayhan Bölükbaşı tarafından okunan basın bildirisi şu şekildedir:

‘Balkanlar’ın tarihi katliamlar tarihi gibidir. Özellikle Osmanlının zayıflama bölgeden çekilme dönemi ile birlikte Osmanlı ile özleşmiş tüm uluslar ve Müslümanlar büyük baskı ve ateş altına alınmıştır.

17 yıl önce Avrupa’nın göbeğinde tüm dünyanın gözleri önünde film seyredercesine bir soykırım yaşandı. Srebrenica’da, Bosna’nın bu güzel kentinin 14 yaşını geçmiş tüm erkekleri toplam 8373 kişi 11 Temmuz 1995 tarihinde başlayarak 5 gün içinde şehit edildiler.

Bu yıl kirli savaşın 20. Srebrenica Soykırımı’nın 17. yılındayız. Şehitlerimizi anıyor “Bir daha Srebrenica’lar olmasın diyoruz..” Srebrenica’da 17 yıl önce bugün yaşanan dramı da dile getirmek istiyoruz.

İnsan hakları konusunda faaliyet gösteren birçok kuruluşun kayıtsızlığı devletlerin derin sessizliği ile Srebrenica soykırımı sonraki yıllarda unutturulmaya çalışıldı Lahey adalet divanı tarafından da kayıtlara geçirilen bu soykırımın bilinen sorumluları dünyanın egemenleri tarafından yıllarca korundu.

Ancak son kullanım tarihleri geçtikten sonra adalete teslim edildiler. Yargılama süreçleri de bir çadır tiyatrosunun ciddiyeti içinde halen sürdürülmektedir.

Bu tuluatın son örneği Karadzic’in Srebrenica dışındaki tüm kentlerdeki soykırımlardan aklanması olmuştur.

Sizi, sizi sevenlerinizi, sizi sevenlerinizin de sevenlerini bir daha böyle dramlar trajediler yaşanmaması adına Trakya Rumeli Balkan kökenli 60 derneği bünyesinde barındıran RUMELİ BALKAN DERNEKLERİ FEDERASYONU olarak Srebrinica soykırımının 17. yılında BİR DAHA BOSNA’LAR, SREBRENİCA’LAR YAŞANMASIN.” diyerek 81 vilayetimizde yaşayan insanlarımızın da katılımıyla , toplumsal belleğimizi tazeliyor,her yıl olduğu gibi bu yıl da bu soykırımı unutmadığımızı,unutmayacağımızı ve hiçbir zaman da unutturmayacağımızı belirtmek istiyoruz.

Saygılarımızla

Rumeli Balkan Dernekleri Federasyonu adına

Ayhan Bölükbaşı

Genel Başkan

  
1767 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın